@ Mailing lista

Koje god bilo vaše područje interesa; profesionalne antene i pribor, laserska mjerenja dužina i visina, kvalitetna rješenja za siguran transport i skladištenje vaše skupocjene opreme, pa čak i navigacija na moru i kopnu, mi možemo vaš posao učiniti lakšim i zabavnijim.

Obratite nam se za dodatne informacije

Atrax d.o.o.
Čikovići NN 138
HR - 51215 Kastav

tel.:   +385 51 687 426
fax:   +385 51 687 427
mob: +385 91 624 6240
email: info@atrax.hr

Nalazite se na: atrax.hr - svi proizvodi - Profesionalni GPS/GNSS uređaji :

Prednosti SXBlue II GPS-a

Prednosti SXBlue prijamnika s SBAS korekcijom

Upotreba satelitski baziranog i besplatnog SBAS sustava za povećanje preciznosti za GPS korekcije u realnom vremenu, postaje uobičajena praksa koja se svakim danom sve više potvrđuje na terenu i okosnica je najnovije GPS i GIS tehnologije u svijetu.

Svi su GPS prijamnici danas na tržištu generalno kompatibilni s SBAS sistemom. Međutim, SXBlue GPS je specifično konstruiran kako bi bio najfunkcionalniji GPS/SBAS sistem u GIS/kartografskoj industriji, i to uz cijenu koja obara sve rekorde. U čemu je razlika? Što je tako jedinstveno kod SXBlue GPS-a?

SXBlue serija koristi pun potencijal SBAS-a (WAAS, EGNOS, MSAS, GAGAN) kao jedinog potrebnog izvora diferencijalnih korekcija za cjelodnevni DGPS rad na terenu. Pozivamo vas da pročitate više o tim jedinstvenim i ključnim karakteristikama:

 • Ispod-metarsko rješenje bez Post-Processinga                      
 • Nedostignuta preciznost i performance s SBAS-om
 • Modularni sustav za povećanu fleksibilnost
 • Rješenja za visoku preciznost
 • Ekonomična nabavna cijena i minimalni troškovi rada

Ispodmetarsko rješenje bez post-processinga

Zašto SXBlue ne zahtjeva nikakvu naknadnu obradu podataka (tzv. post-processing)?

Snaga i moć SXBlue GPS serije je u njihovoj sposobnosti da održavaju DGPS pozicioniranje čak i kada su SBAS signali zaklonjeni bilo kojom vrstom prepreka. SBAS signali su istog prirodnog i frekvencijskog karaktera kao i GPS signali (iz tog razloga ista GPS antena prima oboje, GPS signale i SBAS korekcije), te identično reagiraju na iste vrste prepreka. Kada nema diferencijalnog signala za korekciju, nema ni DGPS-a...  Međutim, zahvaljujući COAST tehnologiji, SXBlue II GPS ima mogućnost održavanja ispodmetarske preciznosti i slijedećih 40 minuta nakon što je izvorni diferencijalni signal za korekciju izgubljen iz bilo kojeg razloga! To ga čini posve jedinstvenim i upotrebljivim čak i u situacijama gdje drugi GPS uređaji znatno odstupaju od zadanih specifikacija.

SXBlue ne funkcionira tako da jednostavno podiže vremensku granicu diferencijalnog signala za korekciju.  Putem sofisticiranih i pouzdanih algoritama, dokazanih na terenu, on anticipira i predviđa promjenu jonosferskih uvjeta, GPS sata i efemerijskih podataka, onako kako se oni predviđeno razvijaju s protokom vremena.

Ova sofisticirana i patentirana tehnologija vam omogućuje da nikad više ne morate trošiti vaše dragocjeno vrijeme i resurse na post-processing, odnosno naknadnu obradu GPS signala!

Čak štoviše, SXBlue ne nudi samo dva odvojena, visoko osjetljiva SBAS kanala, nego te iste geostacionarne SBAS satelite koristi i za izračunavanje vlastite pozicije (razmišljajte o tome kao o 2 dodatna GPS satelita).

SXBlue je spreman za navigaciju u realnom vremenu - svaki put!

Da li je ta tehnologija primjenjiva i u šumarstvu?

Apsolutno. Povrh superiornog praćenja satelita pod krošnjama drveća kao ni jedan drugi GPS, ova je tehnologija i izgradila reputaciju SXBlue GPS-a.  Nećete dobiti ispodmetarsku preciznost ispod krošnje šume, ali ćete dobiti cjelodnevno DGPS rješenje bez potrebe da ikada vršite naknadnu obradu signala.  S ovom, poboljšanom tehnologijom praćenja signala u realnom vremenu, SXBlue GPS je, dokazano, ako ne bolji, onda barem jednako dobar kao i bilo koji drugi prijamnik s post-processingom koji se danas može naći na tržištu. Zbog kombinacije robusnosti, jednostavnosti i preciznosti, SXBlue II je upravo idealan GPS za šumare i sve GIS poslove u šumarstvu. Ne samo da je potvrđen od  nezavisne strane, nego je dokazan i u najstrožim GPS testovima od strane američke udruge za šumarstvo.

Pozivamo vas da pročitate SVJEDOČANSTVA nekih od naših kupaca.

SXBlue radi tamo gdje radite i Vi !

Da li ova tehnologija radi i s vanjskim, lokalnim izvorom diferencijalnih korekcija?

DA.

Da li je ispodmetarsko post-procesiranje preciznije od realnog vremena?

Ne u slučaju SX Blue GPS-a. Za klasičan ispodmetarski GIS posao s izglađivanjem faznog nosača, preciznost SXBlue GPS-a s SBAS korekcijom biti će jednaka, ili čak bolja od najboljeg prijamnika na tržištu koji koristi post-processing.

Nedostignuta preciznost i performanse s SBAS-om

Upravo iz razloga što profesionalci trebaju brzinu, preciznost i pouzdanost na koju se mogu osloniti, razvijena je SXBlue GPS serija koja omogućuje preciznost od 60 cm korištenjem besplatnih WAAS, EGNOS, MSAS, i kompatibilnih SBAS signala, kao i Omnistar pretplatničkog servisa. (s SXBlue II-L prijamnikom).

Važna napomena:

Preciznost SXBlue II GPS-a specificirana je kao <60 cm, 2DRMS

Radi boljeg razumijevanja i usporedbe s drugim GPS uređajima, navodimo preciznost SXBlue II GPS-a u najčešće korištenim terminima:

2DRMS preciznost:               <60 cm (95% pouzdanosti)
(H)RMS preciznost:               <30 cm (67% pouzdanosti)
CEP preciznost:                     <25 cm (50% pouzdanosti)

I to sve korištenjem samo besplatnog i široko dostupnog SBAS (EGNOS) signala!

Da li je SBAS stvarno toliko precizan?

SBAS je ne samo vrlo precizan, nego i ekstremno pouzdan (pogledajte posljednje EGNOS izvješće na http://www.esa.int/esaNA/SEM98MUTLKG_egnos_0.html sačinjeno od strane European Space Agency (ESA) tehničkog centra). Ono što čini vašu poziciju preciznom je način na koji SXBlue GPS obrađuje i procesira SBAS signal. SXBlue GPS prijamnici su dizajnirani da iskoriste pun potencijal SBAS signala, kao jedinog potrebnog izvora diferencijalnih korekcija, na jedinstven i inovativan način, ne samo za postizanje navedene preciznosti, nego i za cjelodnevni rad s DGPS signalom.

Koliko je pouzdan SBAS?

WAAS, EGNOS, MSAS... su primarno dizajnirani za korištenje u zrakoplovstvu s ciljem preciznog prilaženja i prizemljivanja zrakoplova. Jednostavnije rečeno, u zrakoplovu, naši životi ovise o SBAS signalima. Integritet kojeg takvi SBAS sistemi nude veći je od bilo kojeg drugog načina diferencijalne korekcije u svijetu.

Gdje mogu dobiti navedenu preciznost s SXBlue GPS serijom?

Slobodna SBAS (WAAS, EGNOS, MSAS i GAGAN) konstelacija prisutna je širom svijeta. Za korištenje slobodnih SBAS signala morate zadovoljiti dva uvjeta:

1- morate vidjeti barem jedan geostacionarni SBAS satelit i
2- nalaziti se unutar zone pokrivanja i emitiranja jonosferskih karata.

(Sve jonosferske mreže navedene dolje prikupljene su s SXBlue GPS prijamnicima. Indijska GAGAN mreža snimljena je kada je signal emitiran s Inmarsat 4f1 satelita).

Hrvatska je pokrivena s EGNOS signalom u potpunostiZa razliku od tradicionalnog, lokalnog sustava baznih stanica, ne morate biti blizu nekoj SBAS zemaljskoj stanici kako biste dobili navedenu preciznost.  
SXBlue posjeduje jedinstvenu sposobnost dodatne ekstrapolacije primljenih jonosferskih karata, proširujući područje pokrivanja SBAS konstelacije. To je vrlo korisno kod rubnih djelova u zemljama i područjima gdje je pokrivanje marginalno.

Koliko je vremena potrebno stajati na točki kako bi se postigla ispodmetarska preciznost s SXBlue GPS-om?

Jedna sekunda...

Samo slijedite ove upute:

 • Nakon što prvi put uključite GPS, ostavite ga neka prati satelite 3-5 minuta. Prijamnik će primiti jonosfersku kartu sa SBAS satelita i zamijenit će svoju kartu s preciznijom odnosno ažurnijom SBAS kartom. Navedeno vrijeme će također omogućiti stabiliziranje i uključivanje izglađenog faznog signala. Svaki fix prikupljen na otvorenom prostoru gdje nema odbijanja i refleksije signala biti će ispod jednog metra. 
 • Nakon što izađete iz prostora s jakim refleksijama, ili iz prostora s limitiranim pogledom na nebo, samo pričekajte oko 15-20 sekundi prije nego počnete prikupljati nove pozicije.

To je  sve!

Modularni sustav za povećanu fleksibilnost

Tko kaže da je GPS sustav za kartografiranje od "2 komada" bolji nego "sve-u-jednom" rješenje?

SxBlue GPS to dokazuje svaki dan... a tržište potvrđuje da smo u pravu.

Nakon što je Geneq predstavio prvi ispodmetarski Bluetooth prijamnik na svijetu, još 2003., korisnici su konačno bili oslobođeni od ograničenja i troškova integriranih GPS sustava. Po prvi put, mogli su složiti svoj vlastiti sustav za prikupljanje podataka, baziran na specifičnim potrebama, zahtjevima i budžetu.
Fleksibilni i modularni GPS dozvoljava prilagođavanje raznim platformama za prikupljanje podataka. Terenska PDA/Tablet računala razvijaju se isto toliko brzo kao i PC računala, sa istim prednostima i nedostacima. Postoje Pocket PC 2000, 2002, Windows Mobile 2003, 5.0, 6.0 verzija softwera, a nove tek dolaze; da ne spominjemo sve Windows CE.Net verzije s njihovim poznatim nedostacima. Na strani procesora, većina PDA uređaja danas rade s taktom do 800MHz, nudeći gigabajte memorije umjesto početnih nekoliko megabajta. Također je činjenica da novi softweri ne podržavaju stare operativne sisteme i procesore, a vidjeli smo i kupce koji su zaostali sa zastarjelom integriranom tehnologijom vrijednom desetke tisuća kuna i koju više ne mogu koristiti s novim softwerima.


SXBlue II GPS završava eru nestandardnih i vlastitih proizvođačkih operativnih sustava, te pojedinačnih i jednokratnih softwera za prikupljanje podataka na terenu. Ono što mnogi u jednom sve-integriranom GPS sustavu vide kao prednost, je ustvari ogroman nedostatak koji vašu ukupnu investiciju ograničava na samo nekoliko godina, u najboljem slučaju.

SXBlue II GPS je vaša dugotrajno zaštićena investicija!


Da li će SXBlue biti kompatibilan s mojim kompjuterom, ili softwerom za prikupljanje podataka?

Da. Korištenjem široko prihvaćene Bluetooth bežične tehnologije, SXBlue predaje standardne NMEA podatke koji dopiru direktno do softwera po vašem izboru, instaliranog na bilo koji PDA, laptop, Tablet PC, Smartphone, ili na najnoviji UMPC (Ultra Mobile PC, 5" do 7" ekrane s XP, Vistom, ili Windows 7 operativnim sustavom). Uz Bluetooth priključak, SXBlue II GPS posjeduje USB i serijski priključak. Ovo multifinkcionalno sučelje pokriva sve moguće varijante povezivanja.

Složite svoj vlastiti GPS sustav za prikupljanje podataka i oslobodite se nepotrebnih i kompliciranih poslova kojima samo gubite vrijeme!

Rješenja za visoku preciznost

Kada se traži preciznost bolja od 20cm, ili centimetarska preciznost, dostupna su rješenja za visoku preciznost, bilo u realnom vremenu, ili metodom naknadnog procesiranja signala.
Obje metode zahtijevaju lokalnu LBAS konfiguraciju (bazna stanica/mobilni GPS, unutar određene udaljenosti jednog prijamnika od drugog)
Za više detalja molimo da nas kontaktirate.

Ekonomična nabavna cijena i minimalni troškovi rada

SXBlue II GPS je dostupan po izuzetnoj cijeni uz slijedeće prednosti:

 • Povoljna nabavna cijena; nema potrebe za dodatnim post-processing softwerom za ispodmetarsku preciznost u realnom vremenu. 
 • Povoljna cijena eksploatacije: eliminirajte sate/godine potrošene na naknadnu obradu podataka, kao i skupe godišnje pretplate za dodatne podatke za naknadnu korekciju, ili navigaciju u realnom vremenu. Bazne stanice nisu potrebne, niti preporučljive. S SXBlue GPS-om nemate više nikakvih dodatnih troškova.
 • Sloboda izbora vašeg vlastitog, gotovog softwera za prikupljanje podataka bez ikakvih zahtjeva za specijalnim dodacima (ESRI, Autodesk, CMT, Intergraph, MapInfo, TDS, Fugawi, freeware i shareware softweri...) .
 • Koristite prednosti DGPS rada u realnom vremenu na terenu: navigacija, pronalaženje predmeta ispod snijega, ili za prave mobile/server aplikacije
 • Provjera pozicije na licu mjesta.  Vizualizacija situacije uz karte područja na kojem se mjeri, u realnom vremenu.
 • Sačinite inventuru vašeg vlasništva na terenu, brzo, pouzdano i precizno
 • Direktno povezivanje s vašim postojećim GIS/CAD sustavom.
 • Globalna primjenjivost, ekonomska isplativost, preciznost i jednostavnost uporabe
 • MADE IN CANADA

Imate li dodatnih pitanja?
Slobodno nas nazovite, ili pošaljite poruku.

Atrax d.o.o.

Tel. 051 687 426 // email: info@atrax.hr