@ Mailing lista

Koje god bilo vaše područje interesa; profesionalne antene i pribor, laserska mjerenja dužina i visina, kvalitetna rješenja za siguran transport i skladištenje vaše skupocjene opreme, pa čak i navigacija na moru i kopnu, mi možemo vaš posao učiniti lakšim i zabavnijim.

Obratite nam se za dodatne informacije

Atrax d.o.o.
Čikovići NN 138
HR - 51215 Kastav

tel.:   +385 51 687 426
fax:   +385 51 687 427
mob: +385 91 624 6240
email: info@atrax.hr

Nalazite se na: atrax.hr - svi proizvodi - Profesionalni GPS/GNSS uređaji :

GPS Datum i zašto je on važan

Kad nekog upitate "Koji referentni format koristi GPS", odgovor će naravno biti:  "WGS 84". Ali kad upitate "koja verzija WGS84" možda čak nećete niti dobiti odgovor. Nadalje, GPS, SBAS (WAAS, EGNOS, MSAS, GAGAN, itd), Omnistar, radio farovi, lokalne bazne stanice, i sl., svi koriste različite datume, ili referentne okvire. Veoma je važno razumjeti razlike između raznih implementacija unutar specifičnih datuma i uvjeriti se da karte i GPS podaci koriste istu reviziju Datuma.

GPS i povijest evolucije WGS 84 formata
(Tekst s kosim slovima dolazi iz slijedećeg NGS izvora: http://www.ngs.noaa.gov/faq.shtml#WGS84)

WGS 84 ili "World Geodetic System", je svjetski geodetski sustav iz 1984. To je referentni okvir kojeg koristi američko ministarstvo obrane (DoD), a definiran je od strane National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) (bivša "National Imagery and Mapping Agency") (a prije toga "Defence Mapping Agency"). Američko ministarstvo obrane koristi WGS 84 za sva kartografiranja, izmjere, i za sve navigacijske potrebe, uključujući i svoja GPS "emitiranja" i "precizne" orbite. WGS 84 je definiran u siječnju 1987 korištenjem Doppler tehnika satelitske izmjere. Korišten je kao referentni okvir za emitiranje GPS efemerijskih podataka (orbite), počevši od 23 siječnja 1987.


Inicijalna verzija WGS 84 je danas poznata kao WGS 84 (Original).

U 0000 sati GMT, 2 siječnja 1994., preciznost WGS 84 je nadograđena  korištenjem GPS mjerenja. Bivše ime je sada postalo WGS 84 (G730), jer se vremenski datum nadogradnje poklopio s početkom GPS tjedna 730 i 28 lipnja 1994. postaje referentni okvir za emitiranje orbita.

U 0000 sati GMT, 30 rujna 1996 (početak GPS tjedna 873), WGS 84 je ponovo redefiniran i preciznije podešen s "International Earth Rotation Service (IERS) Terrestrial Reference Frame (ITRF) 94". Tada je nazvan
WGS 84 (G873), a 29 siječnja 1997 prihvaćen je kao referentni okvir za emitiranje orbita.

20. siječnja 2002., prihvaćena je posljednja i trenutno važeća verzija WGS 84 okvira, nazvana WGS 84 (G1150) bazirana na ITRF 2000 internacionalnom zemaljskom referentnom okviru.

Između prve implementacije WGS 84 (Original) i trenutne verzije, razlika može biti 1-2 metra.
Slijedeće sekcije objašnjavaju zašto se za GPS orbite referentni okvir stalno mijenja.

GPS i "International Terrestrial Reference Frame" (ITRF)

GPS orbite se izračunavaju na temelju podataka prikupljenih svjetskom mrežom prijamnika koordiniranih od strane "International GPS Service for Geodynamics" (IGS) institucije. Preciznost GPS orbita ovisi o puno faktora, uključujući i točnost koordinata stanica za prikupljanje podataka. Zemljina površina nije konstantna i čvrsta kao ljuska od jajeta. Sastoji se od puno sekcija, ili ploha koje se lagano, tijekom vremena, kreću u raznim pravcima, različitom brzinom u procesu nazvanom "kretanje zemljine kore". Znanstvenici su proučavali ta kretanja iz nekoliko razloga. To uključuje saznanje o tome gdje se mase kopna nalaze u odnosu jedne na drugu i gdje će se nalaziti u budućnosti. Obzirom da se IGS stanice nalaze na tim pokretnim plohama zemljine kore, moramo biti u stanju predvidjeti gdje se točno stanice nalaze kada se prikupljaju podaci.

"International Earth Rotation Service (IERS)" periodično izračunava pozicije  stanica za određeni vremenski period. Stanice definiraju IERS, dok International Terrestrial Reference Frame (ITRF) i datumi definiraju epohe. IERS također izračunava kretanja (ili brzine) stanica, kako bi predvidjele njihovu poziciju u bliskoj budućnosti s određenim postotkom preciznosti. ITRF je internacionalno prihvaćen standard i trenutno je najprecizniji geocentrički referentni sustav koji postoji. Što duže stanice rade, bolje će se utvrditi pozicije i brzine kretanja, što će rezultirati preciznijim orbitama.


Oboje, i GPS i SBAS baziraju se na ITRF 2000 referentnom okviru, uz slijedeće razlike:

  • GPS je fiksirao epohu u siječnju 2002. (drugim riječima, za GPS, pomicanje zemljine kore je zaustavljeno 2002., ...do slijedeće revizije)
  • SBAS (WAAS, EGNOS, MSAS, itd) s druge strane, izračunavaju lokaciju zemaljskih stanica u pravilnim razmacima (gotovo svake godine) i predviđaju (ili planiraju) brzine nekoliko mjeseci u budućnost, ili do sredine iduće godine.

 

GPS koordinate i kartografski datum

Kada koristite GPS prijamnik u autonomnom režimu rada (bez diferencijalnih korekcija), izlazne koordinate su u WGS 84 (G1150) formatu, odnosno u važećem GPS referentnom okviru. Kada koristite diferencijalne korekcije iz slijedećih izvora:

  • SBAS: izlazne koordinate GPS prijamnika su u ITRF 2000 formatu (važeća epoha)
  • Omnistar VBS Service Worldwide (bez Sj. amerike): izlazne koordinate su u  ITRF 2005 formatu (važeća epoha)
  • Lokalna bazna stanica (u realnom vremenu, ili u Post-processingu): mobilni prijamnik će slijediti datum koordinata kojeg koristi bazna stanica

Diljem svijeta, lokalni su datumi također evoluirali. Npr. u SAD-u, sj. američki datum iz 1983 (NAD 83) je u početku bio ekvivalentan WGS 84. Od tada je slijedio vlastiti put i sada dolazi u različitim varijantama: NAD 83 (CORS 96), ili HARN.

Srećom, novije revizije lokalnih datuma su vezane za neku ITRF verziju, dozvoljavajući korištenje 6, 7 ili 14 parameterske transformacije. Vrlo je važno osigurati da terenski, ili uredski softweri za prikupljanje i obradu podataka podržavaju razne najnovije revizije datuma i transformacijske parametre.